Weer & klimaat

Mallorca geniet, zoals alle Balearische eilanden, een mediterraans klimaat voorzien van hete, droge zomers en zachte, mildere winters. Kustregionen halen gemakkelijk de 300 dagen zon per jaar, wel is het zo dat door de bergketen die het eiland heeft sommige regionen in klimaat verschillen van anderen. Zo kan men zien dat de wind vaak uit het noordwesten komt waardoor het zuidoosten over het algemeen de meeste zon en warmte geniet. Ook is het zo dat het in de bergen vaker regent, al is deze hoeveelheid absoluut niet te vergelijken metde hoeveelheid die er in Nederland valt.

Weer Mallorca

Zomer

Hoogseizoen in Mallorca wordt gekenmerkt door hitte en weinig regen, dit is de periode van juni tot september. Maar ook deze hoogseizoensperiode is te verdelen in stukken met verschillende temperaturen. Zo is het in de maand juni, met een gemiddelde van 27 graden celcius, koeler dan de maanden juli en augustus waarin de temperatuur gemiddeld zo’n 3 graden stijgt tot een respectievelijke 30 graden. De maand september sluit het hoogseizoen met wederom een gemiddelde van 27 graden. Doordat er een lagere luchtvochtigheid heerst als dat er in Nederland te vinden is kan de hitte weleens wat minder prettig aanvolen. Dit is vooral op windstille dagen, maar gelukkig is het zo dat door de hitte die het eiland zelf genereerd er wind uit zee wordt aangetrokken. Deze wind wordt de ‘embat’ genoemd en is heerlijk en verkoelend op warmere dagen. Landinwaards is deze wind ook te vinden maar op windstille dagen wordt er aangeraden om de locals te imiteren en ook te genieten van een welverdiende siesta op het heetste punt van de dag. Het gemiddelde aantal zonnenuren op een dag is 11 en de zee heeft een heerlijke temperatuur van 25 graden celcius.

Herfst

De maanden oktober en November zijn warm, kennen regen maar ook periodes met zon. Als u opzoek bent naar een tijd in het jaar met rust om het grote publiek te ontlopen, is dit uw tijd. Oktober en november schelen gemiddeld 5 graden dus de temperatuur zakt wel snel. Oktober is goed te doen met haar gemiddelde van 23 graden, al is het ’s avonds wat frisser met een gemiddelde van 12 graden. In november zakt de temperatuur met 5 graden naar een gemiddelde van 18 graden celsius. De nachten in november zijn voor Mallorcaanse begrippen gewoon al koud met een gemiddelde van 8 graden. Het is in de herfst tijd absoluut nog mogelijk om te genieten van waterpret, de zee blijft aangenaam en er kan gewoon gezwommen worden. Wel is het zo dat de herfst in Mallorca de natste periode zijn maar regen duur nooit lang en er kan vaak snel weer genoten worden van een waterig doch verwarmend zonnetje.

Winter

Winter op Mallorca omvat de maanden december tot februari. Dit zijn milde winters met ongewoon veel licht. De gemiddelde temperaturen deze maanden varieren van zo’n 13 tot 15 graden celsius met nachtelijke dieptepunten van 4 graden met een uitzondering als hetvriespunt wordt aangetikt. Gemiddeld aantal zonnenuren in de wintermaanden is zo’n 5 uur per dag. De bergen zijn vaak bedekt met een prachtige witte laag sneeuw, al zet de sneeuw nooit door in het lager gelegen binnenland. Dit alles klinkt wellicht minder aantrekkelijk en u kunt zichzelf de vraag stellen waarom Mallorca een vakantieoord voor het hele jaar door wordt genoemd. Maar wanneer we deze temperaturen vergelijken met die uit nederland rond dezelfde tijd, gemiddeld - 4 graden met 1 uur zon per dag (en dan mag er van geluk worden gesproken) snapt u misschien beter waarom Mallorca het hele jaar door veel wordt bezcht. Winters op Mallorca zijn er voor vakanties waarin heerlijk rustig gewandeld kan worden, of genietend in een spa.

Lente

Lente wordt getekend door de maanden maart tot mei waarbij het kwik oploopt tot prettige temperaturen met niet al teveel regen. Zonneuren lopen op met een gemiddelde van 9 uur per dag in april en de hoeveelheid regen in mei is nihil. Gemiddelde temperaturen over dag varieren, maart 16 graden celsius, april 18 graden en mei 22 graden. Lente kent net als de herfst een stuk minder toerisme en de temperaturen zijn aangenaam. Lente is na de zomer het zonnigst, maar de zee is, in tegenstelling tot de herfst, vaak nog te koud om in te zemmen.

Mallorca heeft als eiland het voordeel dat het normaliter geen extreem hoge temperaturen kent zoals die in het vaste land vaak wel worden aangetroffen. Dit omdat het een eiland is en het omringende water zorgt voor redelijk goede verkoeling. Maar gezien het feit Mallorca dicht op de evenaar ligt en ook dichtbij Noord Afrika, is het zo dat het eiland soms te maken krijgt met de droge sirocco wind. Dit is een woestijn wind die vaak alleen het zuidelijke deel van Mallorca bereikt, de temperaturen kunnen dan oplopen tot in de 40 graden en er vormt zich een stofwolk in de lucht. Het is niet gevaarlijk, maar wel erg warm, siesta is op zo’n moment een uitkomst en blijven drinken een must.