Menorca

Menorca is een klein eiland met zo’n 63.000 inwoners, naast haar witte stranden zijn ook de huizen op Menorca stralend wit. Het prachtige goene landschap, de helder blauwe lucht en zee in combinatie met de witte huizen en stranden zijn als een nieuw soort primaire kleuren waaruit Menorca bestaat.

Menorca is het onbekende, kleine zusje van Mallorca maar Menorca doet absoluut niet onder voor haar grotere zus. De kust is veranderlijk en beeldschoon met een grote variatie aan grotten, kliffen en stranden waar nog maar weinig mensen zich begeven. Menorca is wat Mallorca was voor het toerisme en is absoluut nog in ontwikkeling. Niet alleen vanuit toeristisch oogpunt, maar ook als eiland zelf. Sommige grotten zijn nog volop in aanmaak en de kust veranderd snel.

Menorca

bezienswaardigheden

Menorca kent net als Mallorca alleen maar kustlijn, al is de kust van Menorca minder dan de helft lang, zo’n 200 kilometer vs. de 554 kilometer van Mallorca. Ook is Menorca geschikt om vele watersporten te behoefenen en in het binnenland is van de prachtige natuur en kleine dorpjes te genieten. Het hoogste punt op Menorca, met een respectievelijke hoogte van 358 meter, is Monte Toro, wiens top huis is van het heiligdom Verge del Toro. Monte Toro is te bezoeken met de auto of met de benenwagen en biedt een spectaculair uitzicht over het eiland.

Menorca is te bezoeken vanaf Palma de Mallorca met een pond, al is hemelsbreed het dichtsbijzijnde punt de stad Barcelona en logischerwijs is Menorca ook vanaf Barcelona te bereiken met de pond. Vliegen naar Menorca is ook mogelijk, Minorca vluchthaven ligt zo’n 4,5 kilometer van de hoofdstad Mahón. Menorca of zoals in het Spaans geschreven ‘Minorca’ haar hoofdstad Mahón of Mao, ligt aan de de westkust en is een havenstad. Het is een prachtige stad met veel gezellige restaurants en barren waar men gemakkelijk uren kan rondwandelen, eten, drinken, boten kijken of gewoon geniten van het klimaat.

Plaatsen

Menorca kent meerdere gezellige, kleine dorpjes verstopt in het binnenland of aan de prachtige kust. Maar wat zijn de aanraders? Allereerst is er Ciutadella, een stad met nog geen 20.000 inwoners aan eemn kust voorzien van prachtige stranden. Ciutadella is een oude en traditionele stad waar cultuurliefhebbers kunnen genieten van vele dingen als de prachtige cathedraal of de Naveta dels Tudons, oudeste, grootste en best bewaarde tombes van haar soort. Ciutadella bezit natuurlijk ook veel Hotels, restaurants en café’s waar ieder kan genieten van de Spaanse cuisine. Daarnaast is er Es Mercadal, met haar 3000 inwoners een klein en gezellig dorpje vlak bij Monte Toro. Het dorpje staat bekend om de productie van sandalen die over het gehele eiland worden gedragen en biscuits. Vanaf El Mercadal is het zo’n 3.5 kilometer lopen naar de top van Monte Toro. Als laatste is er nog Cala Santa Galdana, een van de meest prachtige baaien op het eiland. Tegenwoordig voorzien van een resort waarbij er goed gelet wordt op de hoeveelheid toerisme en het behoedt van natuurlijke rust had voor heen nog niet eens een weg die naar de baai liep. Het is nieuw en rustig omringt door een prachtig landschap.