Pollença

De stad Pollença is gelegen in het noordelijke deel van het eiland in de buurt Alcudia aan de voet van het Tramuntana gebergte. De stad is in de 13e eeuw opgericht als verdediging tegen de piraten. De stad biedt tal van middeleeuwse cultuur, tentoonstellingen, kerken en kapellen in gotische stijl. Plaça Major is het centrale punt van de stad met cafes, restaurants en een wekelijkse markt op zondagochtend. Een van de meest populaire attracties is de El Calvari kapel, gelegen op een unieke locatie op een heuveltop aan het einde van 365 stenen trappen die elk een dag van het jaar vertegenwoordigen.

De naam "Pollença" komt van de naam van de Romeinse nederzetting van "Pollentia," de opgegraven overblijfselen uit deze tijd liggen een aantal kilometers verderop in de moderne gemeente Alcúdia.

Belangrijkste bezienswaardigheden

De meeste huizen werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw en veel straten zijn erg smal en compact, een overblijfsel van de middeleeuwse tijdperk. Het centrale plein, genaamd Plaça Major, heeft tal van terrasjes en wordt gedomineerd door een grote 13e eeuwse kerk Esglesia de Nostra Senyora dels Angels (Onze Lieve Vrouwe van de Engelen), die werd gebouwd door de Tempeliers.

Een van de meest mooie kenmerken van de stad is de trap met precies 365 treden ten noorden van het stadsplein, hier komt men uit op een kapel gelegen op de top van de heuvel die bekend staat als Golgotha. Op Goede Vrijdag is dit het decor voor de meest dramatische parade van het jaar. Hier wordt de kruisiging van Christus nagebootst waarna Christus ook ceremonieel wordt verwijderd van het kruis. Daarna word er een sombere parade gehouden waar men in lange mantels, met masker en puntige hoeden het lichaam van Christus door de stad leidt onder het langzame ritme van een diepe drum.