Pilar en Joan Miró Stichting

De workshop is ontworpen door Josep Lluís Sert, het eigendom van Son Boter en het gebouw geprojecteerd door Moneo omvatten de Pilar en Joan Miró Foundation op Mallorca.

Son Abrines, net buiten Cala Major (Palma), was het laatste huis van Joan Miró en Ferrà (Barcelona, 1893 - Palma, 1983) vanaf 1956 tot aan zijn dood. De kunstenaar en zijn vrouw, Pilar Juncosa i Iglesias (Palma, 1904-1995), bereiken Mallorca nadat zij hebben moeten ontsnappen aan de inval van de Duitse troepen in Parijs. Miró was de zoon van een Catalaanse en een Mallorcaanse, hij heeft in zijn jeugd vele zomers doorbracht op het eiland en het was dan ook hier dat hij zijn droom van het hebben van een huis en een werkplaats om in alle vrede en vrijheid te werken verwezenlijkte.

De architect, Josep Luís Sert, een vriend van de kunstenaar, ontwierp als een project hetgeen dat tegenwoordig bekend staat als de ‘Sert Workshop’. Het was hier dat Miró, in artistieke volwassenheid, groot formaat canvasschilderijen produceerde, zoals degenen die gewijd zijn aan zijn kleinkinderen, de fijn gemaakte "Bleu, I, II, III", of de muurschildering die nu tentoon staat in het New Yorkse ‘Museum of Modern Art’. Een bezoek aan de Sert Workshop geeft een klein over- en inzicht in de creatieve wereld van de kunstenaar. Doeken, verf, borstels en allerlei andere voorwerpen die hij verzamelde.