De Romeinse stad Pollentia

De romeinse consul Quintus Caecilius Metellus veroverde Mallorca ongeveer 123 voor Christus en men denkt dat Pollentia tussen 70 en 60 voor Christus werd gesticht tijdens het bevel van Pompeius om piraten te verdrijven van de Middellandse Zee. Pollentia werd al snel de belangrijkste stedelijke nederzetting op het eiland, genaamd naar een Romeinse kolonie tijdens de regeerperiode van Augustus.

In de jaren 1920 zijn de ruïnes van Pollentia ontdekt in de moderne stad van Alcudia. De ruïnes liggen binnen de grenzen van Alcúdia wat al opmerkelijk is, maar daarnaast is de Romeinse stad Pollentia is een van de belangrijkste historische plaatsen van Mallorca. Opgravingen duren nu al vele jaren en het blijft een spektakel. Want doordat het geheel met secuur aangepakt moet worden is er pas een deel van de stad opgegraven. Grote kans dus, dat wanneer men daar is, men bij de première aanwezig is van een splinternieuw stukje opgegraven oudheid.

Verschillende gebieden van Pollentia zijn open voor het publiek, met inbegrip van de goed bewaard gebleven 1ste-eeuws theater. Maar er zijn ook een aantal andere uitgegraven gebieden die op dit moment gesloten zijn. De hele stad/plaats heeft een oppervlakte van ongeveer 12 hectare.

Er is toegang tot het opgegraven gedeelte en het museum, met daarin natuurlijk opgegraven stukken, voor een kleine toegangsprijs.